De Viaan

De Viaan is een school voor Praktijkonderwijs. Als je wat moeite hebt met leren, ben je bij ons helemaal op de goede plek. Omdat de klassen bij ons klein zijn, hebben wij alle tijd en aandacht voor jou. Naast de ‘gewone’ leervakken krijg je bij ons allerlei praktijkvakken. Als je wilt weten welke vakken er allemaal gegeven worden, kun je doorklikken naar onderwijs.


Begeleiding

De voorbereiding op zelfstandig wonen en werken staat bij ons voorop. Onze leraren zijn speciaal opgeleid om je hierin goed te begeleiden. Ook als je extra hulp nodig hebt, ben je op De Viaan goed op je plaats. Bijvoorbeeld als je dyslectisch bent (moeite met lezen en schrijven). Of als je nog niet zo goed Nederlands kunt spreken en lezen. Maar ook als je soms anders doet dan andere kinderen van jouw leeftijd. Of als je met gym niet zo goed mee kunt komen. Er werken op onze school mensen die je hierbij kunnen helpen. We hebben bijvoorbeeld speciale leerlingbegeleiders, een psycholoog en een maatschappelijk werkster. Ook werken er logopedistes, die je onder andere kunnen helpen bij problemen met lezen, spreken en schrijven.

 

Gebouw

In ons prachtige gebouw kun je gebruik maken van allerlei goede hulpmiddelen en gereedschappen. Want als je een vak moet leren, heb je de beste spullen nodig. Zo hebben we bijvoorbeeld twee mooie kooklokalen. En twee goed ingerichte handvaardigheids- en technieklokalen. Maar ook een lokaal voor de theaterlessen, voor muziek, textiel en beeldende vorming. En een compleet winkelpraktijklokaal en een lokaal voor Zorg & Welzijn en verzorging. Er is ook een schooltuin voor de praktijklessen van Plant & Dier.

 

Stage

In de tweede klas ga je oefenen in het stage lopen. Dan ga je met een groepje leerlingen naar het STC, het Stage Trainings Centrum. Daar leer je eenvoudige werkzaamheden uitvoeren. Ook gaat elke leerling in het tweede jaar stage lopen binnen de school. Dan mag je onder andere helpen in de kantine.

In het derde leerjaar word je voorbereid op je zelfstandige stage. Als je eraan toe bent begin je aan een stage op een bedrijf buiten de school.

In de vierde klas wordt deze stage uitgebreid naar meerdere dagen per week.

De stage helpt je te ontdekken welk werk het beste bij jou past. En als het heel goed gaat, kan je aan de stage een baan over houden!

Kijk ook eens bij stage.

 

Sector

In de derde klas mag je kiezen voor een bepaalde sector (beroepsrichting) waarin je verder wilt leren. In de loop van het vierde schooljaar kun je, voor opleidingen in jouw sector, certificaten halen. Bijvoorbeeld een certificaat voor de kinderopvang, voor winkelpraktijk, voor de horeca, voor groen, voor basisveiligheid en nog veel meer.

Vanuit het vierde leerjaar kun je doorstromen naar een baan en, als je wilt en kunt, naar een vervolgopleiding op een ROC.

De Viaan | Havinghastraat 11 | 1817 DA Alkmaar | 072-5115213 | E-mail: info@de-viaan.nl