Ondersteuningsteam

Wanneer de mentor, leerling of een van de ouders signaleert dat een leerling extra hulp nodig heeft kijken wij welke hulpvraag er is. Het ondersteuningsteam bestaat uit een ondersteunings-coördinator, een orthopedagoog en een maatschappelijk werker. Samen met de afdelingsleiders en mentoren hebben zij waar nodig overleg over leerlingen met specifieke problemen. Het advies en vervolg bespreken wij met de ouders/verzorgers en de leerling.

Onze school heeft ook een contactpersoon voor vertrouwelijke vragen van leerlingen, mevrouw F. Cnossen.

De ondersteuningscoördinator is voorzitter van het ondersteuningsteam en heeft als taak het organiseren van extra ondersteuning aan leerlingen (voorheen werd dit het zorgteam genoemd).  Ook heeft de ondersteuningscoördinator contact met hulpverleningsinstanties, de leerplichtambtenaar en de schoolarts.

De orthopedagoog is een expert waar het om de ontwikkeling van kinderen en jongeren gaat. De werkzaamheden zijn: 1) diagnostiek en behandeling van individuele leerlingen, 2) ondersteuning van het onderwijsteam, 3) advisering over passend onderwijs, en 4) de kwaliteit van het onderwijs.

Het schoolmaatschappelijk werk biedt laagdrempelige professionele hulp aan leerlingen en ouders bij problemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de opvoedingssituatie, gezinssituatie, leefomgeving of de onderwijssituatie. Vanuit de Stichting ‘Groeimee’  is er kortdurende coaching mogelijk als hulp voor ouders en leerlingen. Wanneer er intensievere jeugdhulp nodig is, wordt er een aanvraag bij de gemeente gedaan.

 De Viaan heeft trajectvoorziening. De trajectvoorziening biedt extra begeleiding aan leerlingen en docenten waar leerlingen hun onderwijsdoelen niet behalen. De Viaan heeft ervoor gekozen om ondersteuning zoveel mogelijk binnen de reguliere lessen te geven. De trajectvoorziening valt onder regie van de ondersteuningcoördinator. Doelen van trajectondersteuning zijn:
■ het aanbieden van extra ondersteuning aan leerlingen;
■ het aanbieden van extra trainingen aan leerlingen;
■ ondersteuning bieden aan collega’s;
■ ondersteunen van de mentor bij het opstellen van een groepsplan.

In juni 2024 is de subsidie voor brugfunctionaris toegekend. Dit betekent dat er vanaf september 2024 een brugfunctionaris aanwezig is op de school. De brugfunctionaris is er om de verbinding met ouders en leerlingen te versterken en het schoolteam hierin te ondersteunen. Anders dan de rest van het schoolteam werkt de brugfunctionaris ook buiten de schoolomgeving van de school.

Ondersteuningsteam
Dhr. P. van der Beek – Ondersteuningscoördinator
Mw. F. Klarenbeek – Orthopedagoog
Mw. I. Leegwater – Maatschappelijk Werk

Stagekantoor
dhr. P. Habib – stagebegeleider
dhr. M. Flecken – stagebegeleider
mw. M. Leguit – stagebegeleider
mw. D. Schouten – stagebegeleider
mw. A. Slisser – stagebegeleider