Samen met uw zoon/dochter kunt u onze school op de Open Dag bezoeken en informatie krijgen over het onderwijs-programma.
Open dag 18.30 - 20.30 uur
22 januari 2025
Na de Open Dag organiseert De Viaan aanmelddagen waar u zonder afspraak kunt binnenlopen om uw zoon/dochter aan te melden.
De data van de aanmelddagen:
Woensdag 19 maart
15.00 - 17.00 uur
Dinsdag 25 maart
15.00 - 17.00 uur
Het is van groot belang dat ouders onderstaande gegevens meenemen naar de aanmeldmomenten, zonder deze documenten kunnen wij de aanmelding niet in behandeling nemen.
Het praktijkonderwijs is geschikt voor leerlingen die leren in de praktijk. Het doel van het praktijkonderwijs is om leerlingen op te leiden tot zelfstandige burgers die zich verder ontwikkelen binnen een bedrijf of die doorleren op het MBO. Zie ook www.daarompraktijkonderwijs.nl
Om voor praktijkonderwijs in aanmerking te komen zijn er landelijke, wettelijke criteria vastgesteld:
En een leerachterstand van ten minste twee van deze vier domeinen:
- Technisch lezen
- Begrijpend lezen
- Spelling
- Rekenen
Eén van de domeinen moet begrijpend lezen of rekenen zijn. De leerachterstand moet hierbij meer dan 50% zijn. Dit wil zeggen dat uw zoon of dochter meer dan de helft achterloopt op het lesprogramma dat op de basisschool is aangeboden. Daarnaast spelen de sociaal-emotionele weerbaarheid en zelfredzaamheid van de leerling een rol. Een leerling van het praktijkonderwijs heeft een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. De Viaan vraagt deze aan bij het samenwerkingsverband.
Voor eventuele vragen kunt u zich wenden tot:
Mevrouw I. Lammers
voorzitter Commissie van Toelating en afdelingsleider onderbouw
i.lammers@de-viaan.nl
072-5115213
Op De Viaan krijgen de leerlingen les van verschillende docenten. Het tempo en niveau van onderwijs wordt aangepast aan de mogelijkheden van de leerling. Elke klas heeft maximaal 16 leerlingen. Bij de praktijkvakken wordt de klas opgedeeld in halve groepen om de leerlingen meer aandacht te kunnen geven.
De ontwikkeling van de leerling wordt vastgelegd in het Topdossier. Drie keer per jaar is er een gesprek met de mentor, ouders/verzorgers en de leerling zelf. Elke klas heeft een vaste mentor die de leerlingen goed kent. De mentor is het eerste aanspreekpunt in de begeleiding. Wanneer het nodig is kan er hulp worden gevraagd aan het ondersteuningsteam. Dit team bestaat uit een ondersteuningscoördinator, school-psycholoog en schoolmaatschappelijk werker.
In Magister kunnen ouders een deel van de schooladministratie inzien zoals de afwezigheid van uw zoon/dochter en het rooster van de lessen. U ontvangt de informatie en inloggegevens per brief via de administratie.
Voor vragen kunt u contact opnemen via info@de-viaan.nl
De vrijwillige bijdrage voor het schooljaar 24-25 is gesteld op € 50,-. Het bedrag mag door ouders/verzorgers naar boven of beneden worden bijgesteld.
Kluis- /kopieerpas is gratis.
Schoolboeken worden door de school aangeschaft.
Voor elke leerling wordt op grond van vorderingen en bijzondere aandachtspunten een Individueel Ontwikkeling Plan (IOP) gemaakt, dit wordt bijgehouden in het Topdossier. De doelen worden samen met de leerling, mentor en ouders opgesteld en geëvalueerd. Tijdens het schooljaar worden ouders 3 keer uitgenodigd voor een gesprek op school samen met hun zoon/ dochter.
Schoolgaande kinderen kosten geld.
Op de volgende pagina kunt u lezen of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming of vergoeding vanuit de gemeente of via stichting Leergeld.
Voor informatie over verschillende mogelijkheden rondom financiële situaties klikt u hier .
De Medezeggenschapsraad (MR) geeft adviezen en heeft instemmingsrecht over onderwerpen die met het beleid van de school te maken hebben. U kunt meedenken en vragen stellen over zaken die uw interesse hebben. De MR bestaat uit twee of drie ouders, twee docenten en twee leerlingen en komt zes maal per jaar bij elkaar.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de MR, tel. 072-5115213 of e-mail: info@de-viaan.nl
Alles wat je moet regelen en weten als je 18 jaar wordt, is te vinden in de brochure:
"18 jaar, en nu?"
Klik hier om deze te downloaden.